Snabb leverans / Säkra betalningar / Enkla returer

POOLKEMI - VI HJÄLPER DIG!

Hur startar jag upp poolen inför sommaren? Hur underhåller jag bäst poolen under badsäsongen, vilka kemikalier behöver jag egentligen? Hjälp - varför blir min pool grön, grumlig eller mjölkig? Hur vinterförvarar jag poolen och stänger ner den inför vintern? Detta är några av de frågor vi svarar på nedan i denna poolkemi/poolvårdsguide!


Ingen KLOR våra priser!

Sedan år 2000 har vi levererat kvalitétsklor och poolkemi från bl.a Melpool & Astralpool till rekordlåga priser till våra kunder runt om i hela Sverige, något vi är är väldigt stolta över. 


Starta badsäsongen så här:

1

Om poolen är grön och det fortfarande är kallt (under 8 grader) så fungerar flytande ”anti-alg” bäst. Torra fläckar och missfärgningar efter vintern botas med flytande ”Fäck- och kalkborttagare - CAL".

2

När poolen är över 8 grader: Börja alltid med att kontrollera TA-värdet med TA+ (Alkalinitetshöjare) och justera poolvattnet till rätt värde, mellan 75-120 ppm. Vänta ca 8h innan du mäter värdena igen och justera inte mer än 2ggr/dag. Du kan behöva vänta några dagar innan du kan tillsätta allt TA+, men du kan redan nu justera pH och börja klorera.

3

Kontrollera pH-värdet och justera poolvattnet till rätt pH med antingen pH+ eller pH-, mellan 7,2-7,6.

  • pH högt: basiskt vatten.

  • pH lågt: surt vatten.

4

Chock-klora med 50-80 g (Ca 1dl) chockklor per 10 m³ vatten utspätt i en hink med ljummet vatten och sprid/häll sedan ut det i poolen (ej i skimmern.)

Mät nästa dag och fortsätt justera alkalinitet (TA), pH & klorvärdet tills värdena är bra.

När nivån fritt klor gått ner till ca 1,0 ppm (mg/l) lägg då i våra multipuckar i skimmern.

Vinterstängning:

Genom att följa dessa enkla steg kan du vara säker på att din pool är redo för vintern och snabbt kan komma igång när det är dags att öppna den igen. Förbered i tid, efter att vattentemperaturen är under 8-10 grader och njut av en problemfri start på nästa badsäsong!

1

Rengöring:

Innan du stänger poolen, se till att ta bort löv, smuts och annat skräp. Borsta väggar och golv noggrant för att undvika beläggningar och algtillväxt under vintern.


2

Justera dina värden:
Innan du stänger poolen, kontrollera att pH, alkalinitet och klornivåerna är perfekta. Rätt balans hjälper till att förhindra algtillväxt och håller vattnet fräscht till nästa säsong. Avsluta med att chockklorera & använd anti-alg för att förhindra algtillväxt under vinterförvaring.

3

Justera vattennivån:
Sänk vattennivån till under skimmern och dina inlopp för att skydda poolens system från frysskador. Det är ett enkelt steg som kan spara dig mycket besvär (och pengar!) när våren kommer.


4

Skydda din utrustning:

Glöm inte att tömma och rengöra poolpumpen, sandfiltret och alla slangar. Förvara dem på en torr och säker plats för att förlänga deras livslängd. Glöm inte att lossa slangar/anslutningarna till din värmepump för att undvika frysskador.



Grönt, Mjölkig eller Brunt poolvatten?

Det är vanligt att man upplever detta under badsäsongen och oftast finns det en naturlig förklaring till varför. 

Se våra bästa tips nedan för att åtgärda problemet:

Grön pool

Algbildning kan ibland vara ett ihållande problem. Trots korrekta klornivåer kan alger fortfarande växa i poolen och till och med ”vänja” sig vid en viss klornivå. Detta resulterar i gröna avlagringar på väggarna, grumligt (grönt) vatten eller duniga fläckar.

Grovt sett finns det två olika typer av alger i en swimmingpool:

  • Flytande alger: gröna och senapsalger. Dessa lägger sig vanligtvis på poolens väggar och är ofta lätta att borsta bort, eller flyter i vattnet och kan göra vattnet grönt.
  • Svartalger ser lite ”fluffiga” ut och sätter sig ofta på platser där flödet är minimalt. Till exempel i trappor eller i djupare områden.

Avlägsnande av alger

Borsta först bort algerna och gör sedan en klorchock tillsammans med anti-alg. När poolen inte är grön längre, flockulerar du sedan de döda algerna med ett flockningsmedel. Sug sedan vid behov bort flingorna från botten med en dammsugare och skölj eller rengör (sand)filtret ordentligt.

Tips: Trots en klorchock försvinner algerna inte? I så fall är förmodligen halten av klorstabilisator (cyanurinsyra) för hög. Om värdet är för högt bör du byta ut en del av poolvattnet.

Chockklorering kan även bli nödvändig under säsongen om du råkat missa kloreringen en tid så att algtillväxten har påbörjats. Algtillväxt märks på att poolväggarna blir hala och därefter börjar poolvattnet bli grumligt.

Mjölkig pool

Åtgärd: Justera pH-värdet och rengör filtret. Kombination av högt pH-värde och hög alkalinitet i kalkrikt vatten kan också göra vattnet mjölkigt. Är kalkhalten hög måste alkaliniteten och pH-värdet justeras ned. Är vattnet fortfarande mjölkigt så innehåller det för mycket kalk. Kalket är nästan omöjligt att filtrera bort så det måste avlägsnas. Gör som vid flockning och stäng av pumpen, låt kalken falla till botten över natten, fyll på till max vattennivå och låt vattenslangen ligga i. Dammsug sedan ut direkt till avloppet (vacum to waste). Vattennivån sjunker snabbt, så förbered, var kvick och fyll på vatten efter hand.


Brun eller blågrön pool

Brunt vatten: 

Åtgärd: Använd Flockningsmedel. Om Du fyller poolen med vatten t ex från en sjö, älv eller havet kommer det med mycket partiklar. Reningsverket renar dessa partiklar efter en tid. Om Du vill påskynda reningsprocessen kan Du använda flockningsmedel. Vissa partiklar kan behöva fällas ut p.g.a. filtret inte klarar av för små partiklar.

Blågrönt vatten (blont hår blir grönt):

Åtgärd: Flockningsmedel. Oftast orsakat av kopparsalter som uppkommer genom korrosion i gamla rörledningar och ibland från vattenkällan. 

Testutrustning

Ett mycket enkelt sätt att kontrollera alkalinitet, pH, klorvärde (och CYA) är att använda teststrips . En remsa doppas i poolvattnet och man jämför färgen på remsans mätytor med färgskalorna på förpackningen. Observera bäst-före-datum. Färgskalorna är inte pålitliga efter detta datum.


Blue Connect Gold

Blue Connect Plus Gold från Fluidras Riiot Labs är en Blueriiot smart enhet som automatiskt analyserar kvaliteten på vattnet. Kombinerat, med gratisappen Blue Riiot Pool & Spa Assistent, informerar systemet användaren hur man balanserar poolen i konkreta, enkla steg.

Vår mest populära mät-produkt!


ICO Mätstation

ICO mätstation mäter automatiskt vattenkvaliteten i din pool och spabad. Den mäter och analyserar en gång i timmen och resultat med rekommendationer visas i applikation i din mobil & pushnotiser skickas om åtgärd behöver göras. De fyra sensorer mäter vattentemperatur, pH värde, Redox (ORP), konduktivitet (salt och mineraler). Redox (ORP) översätts i appen till ungefärlig halt tillgängligt fritt klor/brom.


Kemi-fakta - Bra att veta!

Grundläggande: Som desinfektionsmedel är klor det vanligaste alternativet. Klor förbrukas kontinuerligt, dels genom påverkan av solen samt oxidation av de partiklar som skall oskadliggöras. Därför måste man kontinuerligt tillsätta klor. 

TA-värdet ska ligga mellan 75-120 ppm och pH-värdet skall vara mellan 7,2-7,6 i en pool. Om pH-värdet är för lågt (surt vatten) kan det ge ögon- och hudirritation och kan förorsaka korrosion på poolens tillbehör och utrustning. Om det är för högt reduceras kloreffekten och algtillväxten ökar snabbt. Felaktigt pH-värde och hög vattentemperatur i poolen under en längre tid kan även påverka poolduken/linern negativt.

Chock-klor

Chockklor/Snabbklor har en tendens att höja pH-värdet &  bör göras några gånger per badsäsong

Multipuckar

Långtidsklor/ Multipuckar har en tendens att sänka pH-värdet.

pH +/-

Kontrollera klor och pH-värde minst en gång i veckan...

TA +

Alkalinitet behövs bara testas någon gång per säsong.

Cyanursyra och klorstabilisator

Cyanursyra bildar bindningar med klor och stoppar detta klor från att träda i kraft omedelbart.

Anti-alg

Förebygg och behandla en grön pool med chockklor kombinerat med antialg-medel.


Klor

Kloret finns både som fritt klor och bundet klor. Fritt klor är det verksamma kloret som sköter desinfektionen. Det ideala klorvärdet i din pool ska vara 0,5-1,0 ppm men OK värde är 1,0-3,0 ppm. Har man en mycket hög fri klorhalt (t.ex efter chock-klorering) visar testsetet felaktiga värden.

Fritt klor reagerar med föroreningarna i vattnet till bundet klor. Bundet klor är ineffektivt, luktar klor samt orsakar irritationer på huden. Klorlukt, ögonsveda och allergier skylls ofta på att klorhalten är för hög. Detta kan vara sant efter att chockklorering gjorts, men vanligare är att halten av fritt verksamt klor är för låg. Istället har kloret bildat föreningar med främst svettämnen och blivit bundet klor. Dessa föreningar har en stark “badhuslukt” och man luras att tro att klorhalten är för hög, när den istället är för låg och problemet har uppstått p.g.a. för lite klor används eller för hård badbelastning i förhållande till kloreringen skett. Genom att chockklorera med snabbklor/chockklor i vattnet frigörs det bundna kloret och de illaluktande föreningarna (kloraminer) förstörs. Klor förbrukas kontinuerligt, dels genom oxidation av de partiklar som ska oskadliggöras, dels genom nedbrytning med solljus. Därför måste klor tillsättas kontinuerligt, hur mycket klor som åtgår i din pool beror på många faktorer, som t ex badfrekvens, vatten och lufttemperatur, poolens storlek mm.

Om Du har en äldre pool med t ex kopparrör eller annan liknande utrustning som kan korrodera så bör Du inte dosera chockklor i skimmern (bräddavlopp). Snabbkloret kan även lösas upp i ljummet vatten och spridas ut över vattenytan. Fyll en hink med ljummet vatten och tillsätt kloret i hinken. Viktigt! Först vatten i hinken, sedan kloret! Snabbklor höjer vattnets pH-värde något.

Ph-värde

pH-värdet i din pool ska vara 7,2-7,6. Kontrollera pH-värdet i din pool minst en gång i veckan. Om pH-värdet är för högt dosera med pH-sänkande kemikalie (pH minus). Om pH-värdet är för lågt dosera med pH-höjande (pH plus). Det är mycket viktigt att pH-värdet i din pool är rätt för om pH-värdet är för lågt kan det ge ögon- och hudirritation samt förorsaka korrosion på polens tillbehör och utrustning. Felaktigt pH-värde i poolen under en längre tid kan även påverka poolduken negativt. Om pH-värdet är för högt reduceras kloreffekten starkt och algtillväxten ökar snabbt. Kalk och metaller faller ut och missfärgar vattnet som kan bli grumligt och mjölkfärgat. Om pH-värdet varierar upp och ned eller är svårt att justera kan du kontrollera alkaliniteten i poolvattnet. Alkaliniteten ska vara mellan 75-120 ppm (miljondelar). Alkaliniteten kan testas med våra teststrips.


Alkalinitet

Alkalinitet eller TA (Total Alkalinitet) är ett mått på mängden löst bikarbonat (HCO3-) och karbonat (CO32-) i vattnet. Detta utgör också vattnets buffertförmåga, dvs förmåga att dämpa svängningar i pH. I stället för alkalinitet används ofta benämningen karbonathårdhet. Vätekarbonatjon, detsamma som bikarbonatjon, d.v.s. HCO3-. Att höja alkaliniteten är alltså lätt gjort med natriumbikarbonat eller filtrering över kalk. (Kalk=CaCO3).

Om pH-värdet i din pool är svårt att justera kan det vara ett tecken på att det är för låg alkalinitet i poolvattnet. Ett bra värde på alkaliniteten är 75-120 ppm. Använd kemikalien som heter TA+ / Alkalinitetshööjare / Alka + (Natriumbikarkonat).

Att klora med dagsklor/chock-klor (Kalciumhypoklorit) ett tag, höjer också Alkaliniteten (vattnets buffertförmåga). Är problemet det omvända att poolvattnet har hög alkalinitet använd då pH minus, alternativt spä ut poolvattnet med kranvatten. 
För lågt TA-värde gör vattnet aggressivt med snabba pH-svängningar, aggressivt poolvatten, för både människan och poolens komponeter såsom plast, liner m.m , röda ögon och hudirritation.
För hög TA (total alkalinitet) i poolvattnet ger ett korrosivt vatten, speciellt på betong och kakelfog i gjutna pooler, pH-värdet blir även här svårjusterat, grumligt vatten, kalkutfällningar och röda ögon.

Alkaliniteten behöver inte kontrolleras lika ofta som pH och klor. Skånskt brunnsvatten har ofta hög kalkhalt och hög alkalinitet.

Höjning av TA-värdet är en process som inte skall påskyndas. 

Cyanursyra och klorstabilisator

Hur fungerar cyanursyra?

Beroende på cyanursyrahalten i poolvattnet kan effekten vara positiv eller negativ. Generellt kan man säga: Om mängden inte är för hög är de positiva effekterna mycket önskvärda.

Stabilisator

Cyanursyra bildar bindningar med klor och stoppar detta klor från att träda i kraft omedelbart. Detta innebär att verkningstiden för klor är längre och mer konsekvent. Istället för att agera snabbt och våldsamt verkar klor över tid. Det är därför cyanursyra också kallas en klorstabilisator. 

UV-skydd

Den andra ganska okända effekten är att cyanursyra skyddar klor från sönderfall när exponeringen för UV-strålar är hög. Särskilt på sommardagar och när solen står i en brant vinkel kommer mycket UV-strålning in i poolvattnet. Denna strålning bryter ner effektivt klor – och det går förlorat utan att ha fyllt sin roll som desinfektionsmedel. Som regel uppstår denna negativa effekt främst i lager nära ytan och kan nå ett djup av cirka en meter. Klorpartiklar som är bundna till cyanursyra löses dock inte. De kan verka försenade. 

Klorstabilisator: Det finns nackdelar om dosen är för hög!

Det är av yttersta vikt att förstå att klor inte desinficerar när det är bundet till cyanursyra. Målet bör vara att endast 20-40 % av kloret buffras i genomsnitt. Definitivt inte längre, annars blir desinfektionseffekten lidande alldeles för mycket!

De viktigaste funktionerna sammanfattade:

  • Om cyanursyrahalten är för låg sker desinfektionen för ojämnt och för snabbt

  • Om det finns för mycket klorstabilisator i vattnet kommer desinfektionsprestandan att minska för mycket

  • Om cyanursyrahalten är för hög kan effektiv desinfektion endast upprätthållas genom att tillsätta mer klor

  • Cyanursyra bryts inte ner av sig själv!

Ansamlingen av cyanursyra i poolen

De goda nyheterna först: Även om klorstabilisator ständigt kommer in i ditt vatten, är de ytterligare mängderna vanligtvis fortfarande ok när du använder klortabletter normalt inom en säsong. Men om du klorerar för mycket eller om du dessutom gör en eller flera chockklorering, så kan det samlas för mycket cyanursyra mot slutet av säsongen. Som ett resultat är det värsta som kan hända att ditt vatten blir grönt, trots att ditt vattens pH-värde är korrekt och det finns tillräckligt med fritt klor. Lösningen? Mät cyanurinvärdet (förkortat ”CYA”) om du är osäker på nivån av cyanursyra i poolen. Alla våra teststickor mäter CYA-värdet.  CYA-värdet uttrycks i delar per miljon. Mellan 8-15 är optimalt – du bör vara försiktig över det. Du kan fortfarande gå upp till 25 eller max 30 om du utför poolvattenvården ordentligt. Men om värdet är över 30 rekommenderar vi starkt att du sänker det. Vi visar dig hur du gör detta nedan.

Sänk CYA-nivån i poolen

Det kan hända att du hör påståenden som detta: ”pH är på 7,0 och klor är på 0,5 . Varför blir min pool fortfarande grön?” Sedan frågar du hur läget är med cyanursyra och som regel står det ”Jag mätte 70 ppm”. Det är alldeles för högt. Detta värde måste snarast minskas! Det är bara dumt: cyanursyra bryts inte ner av sig själv.

För att minska nivån av cyanursyra måste poolen tömmas proportionellt och färskvatten tillsättas.

Långtidsverkande klor / Multipuckar

Lägg tabletten/tabletterna i skimmerns (bräddavloppets) silkorg, alternativt i en doserare. Långtidskloret är ett högkoncentrerat klorpreparat som är pressat i tablettform. Tabletterna löser upp sig mycket sakta och kan därför tillsättas i poolen med längre intervaller. Långverkansklor kan ej användas till chockklorering. Långverkansklor sänker vattnets pH-värde något. Samma sak gäller för dessa klortabletter som Dagsklortabletterna/chockklor när det gäller att inte tillsätta dessa på poolens botten. Multipuckarna innehåller även antialgmedel samt har en flockande effekt så att vattnet får en glasklar känsla. Tillsätt en tablett för 30-35m³ poolvatten var 5-8 dag. Dosering kan variera brett (solsken, poolbelastning etc.) Upprätthåll klorhalten mellan 1 och 2 mg/l.  Innehåller 90 procent Triklorsyra, som sänker pH-värdet efter en tid.